Przegryzki
Przegryzki
Cyr z mąki pszennej, razowej
Składniki:
2 l wody,
Ok. 0.5 kg mąki razowej,
Sól.
Wykonanie:
Na wrzącą, osoloną wodę wsypywać powoli mąkę i mieszać trzepaczką, aby nie powstały zbyt duże grudy. Gotować ok. pół godziny. Odstawić, zahartować szklanką zimnej, przegotowanej wody.
Placki pasterskie
Składniki:
1 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
Około 1 l kwaśnego mleka lub serwatki.
Wykonanie:
Podane składniki wymieszać, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak drożdżowe. Nabierać dużą łyżką ciasto na przygotowaną i wysypaną mąką deskę, obtoczyć lekko w mące, kłaść na rozgrzaną blachę i opiekać z obu stron na rumiano. Podawać przekrojone z wkładką z boczku duszonego z cebulą lub posmarowane masłem. Można smarować bryndzą.
Smalec z cebulą i czosnkiem
Składniki:
1 kg słoniny,
3 – 4 cebule,
3 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać cebulę drobno posiekaną, przesmażyć do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Zdjąć z ognia. Wlać do naczynia. Od czasu do czasu przemieszać, aby cebula i skwarki równomiernie się rozmieściły.
Zacierka skubana
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 jajko,
Szczypta soli,
1/3 szklanki wrzącej wody.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, wlać wrzątek, szybko zarobić, dodać jajko i sól, wyrobić ciasto. Ma być gęste, ale elastyczne. Palcami skubać niewielkie kluseczki bezpośrednio do miski w której było wyrabiane ciasto, przesypywać lekko mąką, żeby się nie zlepiały. Wrzucać na wrzącą, posoloną wodę, po wypłynięciu gotować ok. 3 minuty. Podawać z przegotowanym mlekiem, jako dodatek do zupy lub odcedzone i okraszone słoninką.
Ziemniaki pieczone z kminkiem
Składniki:
Małe lub średniej wielkości ziemniaki,
Sól,
Kminek.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ułożyć na brytfannie, posypać solą i kminkiem, upiec na rumiano. Aby sprawdzić czy są upieczone, wystarczy nakłuć ziemniaka widelcem. Podawać polane tłuszczem, skwarkami, bryndzą rozmieszaną ze śmietaną.
Opracowały: Bogumiła Janik i Danuta Kulig