Przegladaj obiekty z regionu:

Przegryzki

Przegryzki

 

Cyr z mąki pszennej, razowej

Składniki:

2 l wody,

Ok. 0.5 kg mąki razowej,

Sól.

 

Wykonanie:

Na wrzącą, osoloną wodę wsypywać powoli mąkę i mieszać trzepaczką, aby nie powstały zbyt duże grudy. Gotować ok. pół godziny. Odstawić, zahartować szklanką zimnej, przegotowanej wody.

 

Placki pasterskie

Składniki:

1 kg mąki pszennej,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżeczka soli,

Około 1 l kwaśnego mleka lub serwatki.

 

Wykonanie:

Podane składniki wymieszać, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak drożdżowe. Nabierać dużą łyżką ciasto na przygotowaną i wysypaną mąką deskę, obtoczyć lekko w mące, kłaść na rozgrzaną blachę i opiekać z obu stron na rumiano. Podawać przekrojone z wkładką z boczku duszonego z cebulą lub posmarowane masłem. Można smarować bryndzą.

 

Smalec z cebulą i czosnkiem

Składniki:

1 kg słoniny,

3 – 4 cebule,

3 ząbki czosnku.

 

Wykonanie:

Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać cebulę drobno posiekaną, przesmażyć do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Zdjąć z ognia. Wlać do naczynia. Od czasu do czasu przemieszać, aby cebula i skwarki równomiernie się rozmieściły.

 

Zacierka skubana

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej,

1 jajko,

Szczypta soli,

1/3 szklanki wrzącej wody.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, wlać wrzątek, szybko zarobić, dodać jajko i sól, wyrobić ciasto. Ma być gęste, ale elastyczne. Palcami skubać niewielkie kluseczki bezpośrednio do miski w której było wyrabiane ciasto, przesypywać lekko mąką, żeby się nie zlepiały. Wrzucać na wrzącą, posoloną wodę, po wypłynięciu gotować ok. 3 minuty. Podawać z przegotowanym mlekiem, jako dodatek do zupy lub odcedzone i okraszone słoninką.

 

Ziemniaki pieczone z kminkiem

Składniki:

Małe lub średniej wielkości ziemniaki,

Sól,

Kminek.

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ułożyć na brytfannie, posypać solą i kminkiem, upiec na rumiano. Aby sprawdzić czy są upieczone, wystarczy nakłuć ziemniaka widelcem. Podawać polane tłuszczem, skwarkami, bryndzą rozmieszaną ze śmietaną.

 

 

 

Opracowały: Bogumiła Janik i Danuta Kulig

Loading
Projekt i realizacja
© 2011-2017 netkoncept.com
skycms

Licznik wizyt:
Dzisiaj: 204, W tym miesiącu: 4079
Wszystkich odwiedzin: 443524
Informacja Turystyczna Piwniczna Zdrój
33-350 Piwniczna-Zdrój, Rynek 11
informacjapiwniczna@o2.pl
tel.: 18 446 83 25
„Sąsiedzka współpraca w promowaniu oraz odkrywaniu walorów i potencjału turystycznego pogranicza Piwniczna-Zdrój - Stara Lubovna". Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską
z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu „Tatry" w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska -
Republika Słowacka 2007-2013.