Przegladaj obiekty z regionu:

Ciasta

CIASTA

 

Buchta na dużą blachę

Składniki:

2 kg mąki,

10 dag drożdży,

Cukier,

2 szklanki mleka,

Kostka masła lub margaryny,

12 żółtek,

Pół szklanki oleju,

Torebka rodzynek,

Otarta skórka pomarańczowa,

Wanilia

 

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać tyle mąki aby ciasto było gęstości kwaśnej śmietany, odstawi ć do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać rozczyn do mąki, dodać utarte żółtka, wymieszać. Do ciasta dodać szczyptę soli, roztopione masło, olej. Dobrze wyrobić. Dodać bakalie. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na wysmarowaną blachę, gdy podrośnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 50 minut w temperaturze 160 – 180 stopni.

 

Chleb razowy wiejski

 

Składniki:

2 kg mąki pszennej,

0,5 kg mąki razowej,

5 dag drożdży,

6 sztuk ugotowanych ziemniaków,

2 łyżki soli,

1 szklanka siemienia lnianego,

Serwatka lub woda.

 

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z mąki razowej, drożdży, zmielonych ziemniaków,  wody lub serwatki. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 – 3 godziny. Następnie do rozczynu dodać mąkę pszenną, sól, siemię lniane i wyrabiać. Podczas wyrabiania dolewać wody lub serwatki, aby ciasto było średnio gęste. Wyrabiać aż będzie „odstawało” od ręki. Pozostawić w cieple na około 15 minut. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Gdy lekko podrośnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

 

 

 

Kołacz z serem

 

Składniki:

Ciasto:

1 kg 30 dag mąki pszennej,

10 dag drożdży,

1 szklanka mleka,

2 łyżki cukru,

Szczypta soli,

3 żółtka,

1 jajko,

Cukier waniliowy,

½ roztopionej kostki masła lub margaryny,

Kieliszek oleju

 

Ser:

1 kg sera,

3 – 4 żółtka,

1 jajko,

Niepełna szklanka cukru,

½ margaryny lub masła,

Piana z 3 – 4 białek,

2 łyżki budyniu waniliowego lub grysiku

 

Wykonanie:

Ciasto:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, wlać do niej drożdże, wymieszać. Dodać jajka, sól i wyrabiać. Gdyby było za geste, dodać ciepłego mleka. Wlać rozpuszczoną, letnią margarynę i olej. Ciasto wyrabiać aż będzie „odstawało” od ręki.

Rozłożyć na brytfance, posmarować rozmąconym jajkiem, wyłożyć masę serową. Piec do ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Ser:

Ser zemleć. Żółtka, jajko, cukier zmiksować do białości, dodawać po łyżce margaryny, potem sera. Wsypać cukier waniliowy, budyń, wymieszać. Na końcu dać pianę z białek i lekko wymieszać.

 

Mazurek wielkanocny

 

Składniki:

Kostka margaryny,

4 jajka,

1 szklanka cukru,

3 szklanki mąki,

Łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżki kakao,

Powidło, śliwki suszone, orzechy włoskie,

Migdały (mogą być twarde owoce z syropu lub kompotu),

2 łyżki dżemu lub kisielu

 

Wykonanie:

Utrzeć margarynę, cukier i 4 żółtka (potem białka ubić z dodatkiem dżemu lub kisielu),

Dodać mąkę, na nią łyżkę śmietany, a na śmietanę sypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Podzielić na 3 części – do jednej dodać 2 łyżki kakao. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić. Pozostałe bakalie również pokroić. Wymieszać wszystkie razem. Na blachę zetrzeć jasne ciasto, na nie ciemne. Posmarować powidłem, posypać bakaliami, zalać ubitą pianą z białek. Na koniec zetrzeć ciasto jasne. Upiec.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Zawijoki (strucle)

 

Składniki:

Ciasto:

60 dag mąki,

12 dag cukru,

10 dag masła,

4 żółtka,

Szklanka mleka,

5 dag drożdży,

Szczypta soli.

 

Nadzienie:

Może być masa makowa,

Może być marmolada,

Może być suche kakao wymieszane z cukrem i posypane na rozwałkowane ciasto.

 

Wykonanie:

Z drożdży, łyżki cukru, mleka (ciepłego) zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wlać rozczyn, wymieszać. Dodać sól i mleko  w takiej ilości aby ciasto łatwo się wyrabiało, ale nie było za rzadkie. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać. Gotowe ma być lśniące, gładkie i „odstawać” od ręki. Wtedy trzeba je położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wyjąć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, posmarować nadzieniem i zrolować. Ułożyć na blaszce spojeniem do spodu, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec około 45 minut.

 

Opracowały: Bogumiła Janik i Danuta Kulig

Loading
Projekt i realizacja
© 2011-2017 netkoncept.com
skycms

Licznik wizyt:
Dzisiaj: 143, W tym miesiącu: 6993
Wszystkich odwiedzin: 421784
Informacja Turystyczna Piwniczna Zdrój
33-350 Piwniczna-Zdrój, Rynek 11
informacjapiwniczna@o2.pl
tel.: 18 446 83 25
„Sąsiedzka współpraca w promowaniu oraz odkrywaniu walorów i potencjału turystycznego pogranicza Piwniczna-Zdrój - Stara Lubovna". Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską
z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu „Tatry" w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska -
Republika Słowacka 2007-2013.